News:

Wifi hotspots are available Here

Main Menu

Jedna lozinka i tri tisuće za sina

Started by thomasott130, Jun 13, 2026, 08:48 PM

Previous topic - Next topic

thomasott130

Zovem se Jasna. Radim kao čistačica u Osnovnoj školi "Knez Branimir" već jedanaest godina. Moje radno vrijeme počinje kad djeca odu doma – oko 14 sati. Metla, krpa, kanta. Hodnici, učionice, wc-i. Istu rutu već jedanaest godina. Nije teško. Ali nije ni lagano kad ti plaća jedva pokrije stan od 40 kvadrata i režije.

Moj sin Luka ima 16 godina. Ide u prvi razred srednje. Trebao mu je novi laptop za školu. Ne neki skupi, obični, da može raditi prezentacije i ono što danas djeca rade. Cijena? 2.500 kuna. Ja toliko nemam ni za dva mjeseca štednje.

Luka nije ništa tražio. On je dobar dečko, zna da nemamo. Ali vidjela sam kako gleda one oglase na internetu. Kako šuti kad prijatelji pričaju o svojim kompjuterima. I jedne večeri, dok je on radio zadaću na mom starom mobitelu, nešto je puklo u meni.

Sjetila sam se razgovora iza šanka u obližnjoj birtiji prije tjedan dana. Konobarica Sanela je pričala da je "nešto kliknula" i dobila 1.500 kuna. Nisam joj vjerovala. Sanela je uvijek pričala gluposti. Ali te večeri sam joj poslala poruku: "Ono što si pričala – gdje točno?"

Odgovorila je za minutu: "Vavada login mirror. Samo upišeš, registriraš se i vrtiš. Ali nemoj mi posuđivati pare kad izgubiš, zajebi."

Nisam se uvrijedila. Sanela je takva.

Sjela sam za kuhinjski stol. Luka je bio u svojoj sobi. Otvorila sam laptop (jedva diše, star osam godina). U upisala Vavada login mirror. Stranica je izgledala... normalno. Nije bilo onih blještavih lampica i pola golih žena. Bilo je čisto, plavo, mirno.

Uplatila sam 150 kuna. To mi je bilo kao dva dana ručka. Ali rekla sam si: "Jasna, ako izgubiš, jest ćeš kruh i paštetu. Nije smak svijeta."

Odabrala sam igru koja se zvala "Sweet Bonanza". Zato jer imam slatki zub. I krenula sam vrtjeti.

Prvih deset minuta – ništa. Gubila sam polako, bez drame. 150 se pretvorilo u 70. Već sam krenula gasiti. Ali onda sam vidjela nešto na ekranu – mali crveni gumb "Auto spin". Kliknula sam iz znatiželje. I otišla po čašu vode.

Kad sam se vratila, ekran je izgledao drugačije.

Brojke su se vrtjele same. Multiplikatori su padali kao kiša. 5x, 10x, 20x. Nisam ni shvatila što se događa. I onda – zastoj. Zvuk. Slika bombona koji eksplodiraju. I na dnu ekrana: "WIN 3.200 KN".

Protrljala sam oči.

Nisam vjerovala. Uzela sam naočale. Stvarno je pisalo 3.200 kuna.

Sjela sam na stolicu i samo gledala. Luka je izašao iz sobe: "Mama, imaš li kakve orahe?" Nisam mu odgovorila. Prišao je meni, pogledao ekran i rekao: "Šta je ovo?"

"Luka, sinač, imamo za laptop."

On me čudno pogledao. "Kako?"

"Ovako. Sada. Odmah."

Isplatila sam sve. Bez sekunde razmišljanja. Novac je sjeo na karticu za 10 minuta. Sljedeće jutro sam otišla u dućan s Lukom i kupila mu laptop. Nije bio najbolji, ali je bio njegov. On ga je držao u rukama kao da je zlatan.

Kad smo došli doma, sjeo je za stol, upalio ga i rekao: "Mama, hvala."

Nisam plakala. Ali sam bila blizu.

Kasnije te večeri nazvala sam Sanelu. Rekla sam joj: "Dobila sam 3.200 kuna na onom tvom Vavada login mirror." Sanela je vrištala u telefon: "Jebote, Jasna! Časti me!" Odnijela sam joj bombonjeru sutradan.

Sanela me pitala: "Hoćeš li opet igrati?"

Rekla sam: "Ne."

"Niti malo?"

"Niti jednu kunu više. To je bilo za Luku. I to je to."

I nisam više. To je bilo prije četiri mjeseca. Laptop radi savršeno. Luka je napravio tri prezentacije i jedan video za sat povijesti. Profesorica ga je pohvalila. On je došao kući sretan. Ja sam skuhala čaj i sjedili smo skupa kao da je sve normalno.

Jer na kraju – nije stvar u novcu. Stvar je u tome što sam ja kao majka mogla svom djetetu dati nešto što mu treba. Bez kredita. Bez posuđivanja. Bez srama.

Znam da je rizično. Znam da sam mogla izgubiti tih 150 kuna. Ali nisam. I to je ono što pamtim – ne dobitak, nego taj osjećaj kad sam kliknula "isplati" i kad su pare stigle. Kao da sam disala prvi put nakon dugo vremena.

Kad god netko od mojih kolegica s posla spomene online kockanje, ja kažem svoju priču. Ali dodam uvijek na kraju: "To je bila sreća. Ne pokušavajte ponoviti. Jer ja više ne bih imala te sreće. Znam to."

A Vavada login mirror? Ne znam radi li još. Ni ne provjeravam. Nema potrebe. Jedna dobra lozinka, jedna dobra noć, jedan dobar klik – i to je više nego što sam ikad očekivala.

Luka sada uči za test iz matematike na svom novom laptopu. Ja perem prozore. I sve je u redu. Nismo bogati. Ali imamo laptop. I to je naša mala pobjeda.